El ministre Pablo Bustinduy visita València per a conéixer Horta Cuina

Aquesta setmana, el ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, s'ha reunit amb el director del Centre d'Estudis Rurals i d'Agricultura Internacional (CERAI), Jorge Cavero, el responsable de Saifresc, Julio Quilis i el gerent de la SAT (Societat Agrària de Transformació) Horta Cuina, Iván Guimerá. El ministre també ha visitat el CEIP Benimàmet, un dels quaranta-huit centres escolars valencians que aposten per implementar un model d'alimentació més sostenible. En aquest s'ha reunit amb la cap d'estudis del centre, Rosa Ortega, la tècnica de CERAI, Sarai Fariñas i el director del centre educatiu, Agustín Huerta. També han estat presents en la visita la delegada del Govern, Pilar Bernabé, i el director general de Centres Docents, Jorge Cabo.

En la trobada, el titular del ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 ha pogut comprovar com aquest projecte facilita i consolida una alimentació saludable, sostenible i de qualitat basada en l'aposta decidida per la producció agrària de l'Horta de València i les comarques veïnes. I com el menjador escolar és un motor clau per a l'educació en valors, la garantia del dret a l'alimentació, el respecte del medi ambient i la valorització del territori. Horta Cuina fa possible una alimentació basada en l'agricultura local, incorporant productes ecològics, frescos i de temporada en els menús dels centres escolars i de restauració col·lectiva.

Durant la primera part de la visita, el ministre ha recorregut una de les finques de SaiFresc, integrat en Horta Cuina, empresa guardonada en 2024 amb el Premi de la UE a Millor Minorista d'Aliments Ecològics. En la segona part, Pablo Bustinduy, ha conegut de primera mà, l'impacte del programa en un centre educatiu, en concret en el CEIP Benimàmet de València.

En el col·legi, Sarai Fariñas ha destacat la necessitat d'un compromís per part de les administracions per a consolidar un model que ja està demostrant la seua eficàcia.

“Horta Cuina és una experiència transformadora. No sols ha aconseguit proveir a quaranta-huit centres escolars amb productes frescos i ecològics, sinó que també ha teixit una xarxa de confiança entre agricultors, cuines escolars i comunitats educatives”.

El ministre Bustinduy ha destacat que programes com el de Horta Cuina demostren l'important que és apostar per la producció agrària local i per la incorporació de productes ecològics, frescos i de temporada en menjadors escolars.

“Aquest projecte demostra que els centres escolars poden ser espais per a adquirir hàbits de salut i sostenibilitat”, ha dit Bustinduy, i ho ha posat com a exemple enfront de l'últim informe del Pla Nacional de Control Oficial de la Cadena Alimentària, que indica que el 40% de centres incompleix el percentatge mínim recomanat per a fruites i hortalisses de temporada i de proximitat, i que el 44% no compleix amb la recomanació mínima de productes ecològics, al que se suma que l'incompliment d'aquests criteris ha pujat des de 2022.

Amb motiu d'aquesta visita, Bustinduy s'ha referit al Reial decret de Menjadors Escolars Saludables i Sostenibles en el qual està treballant per a anunciar que aquest text normatiu fixarà que almenys el 45% de les racions de fruites i hortalisses que se servisquen en els col·legis i instituts hauran de ser de temporada, i que almenys el 5% de la despesa mensual que cada menjador escolar destine a la compra de productes ha d'usar-se per a adquirir aliments de producció ecològica.