Horta-Cuina treballa amb les comunitats educatives en activitats de formació, sensibilitizació i avaluació participativa del funcionament del menjador, fomentant la reflexió i acció conjunta entre direccions, professorat, alumnat i equips de cuina per tal de millorar any a any l’alimentació als centres.
Apostar per un increment gradual del producte fresc, de temporada i ecològic, implica en moltes ocasions adaptar els processos de preparació i conéixer bé quins aliments hi ha disponibles en cada temporada. Acompanyem als equips de cuina en la confecció de menús basats en la temporada a través de formacions i fem un seguiment exhaustiu a través d'enquestes trimestrals sobre el seu grau de satisfacció amb el producte.
De manera anual, impulsem una trobada entre els equips de cuina que participen a Horta_Cuina per a fer un treball d'avaluació conjunta sobre el desenvolupament del programa, compartir reptes i analitzar aspectes de millora.
Cada menjador escolar és una realitat singular en ella mateixa. En Horta-Cuina entenem que els processos de formació i sensibilització no es poden donar només en un sentit, sinó que és important que la introducció d'aliments de temporada, frescos i ecològics es produïsca de manera gradual, estiga acompanyada i amb el compromís de tota la comunitat educativa, des de l'alumnat, el professorat i els responsables de menjador. Anualment, treballem en cada centre escolar activitats de formació, diàleg i mediació adaptades a cada perfil. Al mateix temps, busquem generar espais de trobada entre les comunitats educatives que formen part de Horta-Cuina per a compartir bones pràctiques, reptes comuns i aspectes de millora.