El programa treballa de manera activa i continuada amb cadascun dels centres escolars per a facilitar i consolidar la transició cap a uns menús de temporada, sostenibles i saludables basats en la incorporació d’aliments locals, ecològics, frescos i de temporada.
El menjador és un espai clau per a garantir uns hàbits de vida saludables, una educació en valors de sostenibilitat i una oportunitat per a teixir vincles i aprenentatges amb el nostre entorn i territori. Els canvis en els nostres hàbits alimentaris i en la forma que mengem no és un procés immediat. En un menjador col·lectiu són moltes les persones que intervenen, amb visions, pràctiques, necessitats i costums diferents.Amb l'objectiu de facilitar la introducció d'aliments de temporada, ecològics i locals en els menús, treballem a diferents nivells amb tots els perfils de la comunitat educativa que fan ús i construeixen dia a dia el menjador escolar.
Treballem amb l’alumnat, el professorat i els equips de monitors des de la formació i l'aprenentatge mutu en valors d'educació ambiental, hàbits de vida saludables i reconeixement del nostre entorn a través de l'alimentació.
Organitzem visites de grup guiades als camps dels productors/es Horta-Cuina per a conèixer d'on venen i com es produeixen els aliments que se serveixen en el menjador.
Assessorem i acompanyem la creació de grups de consum per a les famílies dels centres escolars que participen en el programa Horta_Cuina.
Un aspecte central per a avançar cap a un menjador escolar sostenible és la dinamització d'un espai de trobada, proposta i avaluació on es puguen reunir els diferents agents clau entorn del menjador escolar, bé siga una comissió de menjador o un consell alimentari escolar. Des d’Horta-Cuina contribuïm a estructurar un procés de treball ordenat i compartit que evite sobrecàrregues de treball al conjunt de la comunitat educativa.