CERAI reivindica en una exposició de fotografia la labor de cuineres i cuiners en els menjadors escolars
Les cuineres i cuiners dels centres escolars són les persones encarregades d'alimentar als xiquets i les xiquetes més de 180 dies a l'any. Per això, des del programa ‘Horta-cuina’ i el projecte ‘La Sostenibilitat al Plat’, tots dos iniciatives del Centre d'Estudis Rurals i Agricultura Internacional (CERAI), organitzen una exposició fotogràfica dedicada a aquest col·lectiu. Aquesta mostra posa cara i nom a cuineres i cuiners, a més dona resposta a la pregunta: Què significa per a tu alimentar a l'alumnat?
L'exposició és itinerant i passarà una setmana en els centres educatius participants durant tot el curs acadèmic. A través d'un original format, amb cubs de quatre cares, la mostra presenta a cuiners i cuineres de setze centres amb una frase emotiva sobre el que és cuinar en un centre educatiu. La primera resposta en preguntar-los sobre el seu ofici és que pensen en els xiquets i les xiquetes, d'ací el nom de l'exposició: ‘Quan cuine, pense en el tu’. Les fotos han sigut realitzades pel fotoperiodista Rafel Atez de LAPSE Col·lectiu.
L'exposició recorrerà diversos centres de Catarroja: el CEIP Vil.la Romana, el CEIP Joan XXIII, el CEIP Paluzie i el CEIP Bertomeu Llorens i Royo. També estarà accessible en el CEIP Vicente Blasco Ibáñez, d'Aldaia; l’Escola La Gavina, de Picanya; l’Escola Els Carolines, de Picassent; El Drac, de Torrent; en diversos col·legis del municipi de Meliana: el CEIP Mediterrani i CEIP El Crist; al Castellar l’Oliveral; el CEE Rosa Llacer; La Masia de Museros i de València ciutat: el CEIP Benimàmet, el EIM Solc, EL Grau i el CEIP Santa Teresa.
La idea d'aquest reportatge visual naix com a resultat de la celebració de la primera trobada de cuiners i cuineres de València de diversos centres educatius que participen en projectes de transició cap a uns menjadors escolars sostenibles. És a dir, amb menús basats en un major percentatge d'aliments frescos, ecològics, de temporada i de proximitat. En la jornada es va plantejar la idea de crear una xarxa de cuiners i cuineres que treballen per a promoure un model alimentari que garantisca un futur més sostenible, a més, visibilitzar el treball primordial que fan al costat de les persones productores i la importància de crear vincles entre els dos sectors.
"Impulsem menús lligats al territori i productes que respecten els cicles naturals d'aquest, mobilitzant l'economia local, la nostra cultura, i un llarg etcètera".
Així que el primer producte, fruit d'aquesta trobada, té com a principal objectiu posar en valor al personal de cuina d'aquests centres que fan un gran esforç diari perquè els xiquets i les xiquetes obtinguen els millors nutrients i sabors en els seus plats. Són una gran part en la cadena alimentària de la restauració col·lectiva i en l'educació alimentària de l'alumnat, ja que en el menjador assimilen molts dels hàbits alimentaris que els marcaran el seu estil de vida i consum en el futur. “Aquest gran esforç es deu a la gran distància que el model alimentari actual ha traçat amb el camp amb menús que es basen en aliments quilomètrics, processaments i congelats, sumada a una jornada en la qual falta temps, eines i personal per a poder ser sobirans i sobiranes i triar cuinar un plat de qualitat, amb productes de nostra terreta i tot el seu potencial nutricional. Ara mateix, el primer que es valora a l'hora de triar producte és el preu, sobretot, sense importar res més”, assenyala Raúl Álvarez, cuiner de l’Escola La Gavina, de Picanya.
La meta és connectar les hortes valencianes amb els menjadors escolars del territori perquè xiquets i xiquetes reprenguen el vincle amb la terra i que siguen elles mateixes les que demanden productes per la seua qualitat, frescor, olor, sabor i sobretot, valor nutricional. “L'objectiu del menjador escolar és donar menjar a les futures generacions, això pot ser un espai molt transformador, ensenyant hàbits de consum sans i sostenibles amb menús lligats al territori i productes que respecten els cicles naturals d'aquest, mobilitzant l'economia local, la nostra cultura, i un llarg etcètera”, explica Soraya Valent, tècnica de CERAI.