CERAI llança la campanya: ‘Menja de temporada! Per la teua salut i la del planeta’

NOTA DE PREMSA

El Centre d'Estudis Rurals i d'Agricultura Internacional (CERAI) llança la campanya ‘Menja de temporada! Per la teua salut i la del planeta’ en el marc del projecte ‘La sostenibilitat al plat’, finançat per la Generalitat Valenciana i en col·laboració amb el programa ‘Horta-cuina’. L'objectiu és involucrar a les comunitats educatives en la sensibilització i educació des d'edats primerenques, ressaltant el valor del producte de proximitat i de temporada.

En la campanya participaran un total de setze centres educatius de la província de València, els quals es troben en una transició cap a uns menjadors escolars més sans i sostenibles, és a dir, amb menús basats en un major percentatge d'aliments frescos, de temporada i proximitat. La participació dels centres educatius és clau per a esta campanya de sensibilització que durarà tot el curs i planteja tres accions clau: la sensibilització de l'alumnat mitjançant el joc ‘Menjatempo’, tallers de degustació amb productes de temporada, i un concurs de còmic sobre els beneficis d'esta mena de productes.

“A través dels menjadors escolars podem generar transformació social; els xiquets i xiquetes mengen en el menjador cinc dies a la setmana durant, uns 180 dies l'any, per tant, el menjador és un espai on aprenen i assimilen conceptes, hàbits i comportaments que els marcaran en el futur”, assenyala Nerea Álvarez, tècnica del projecte ‘La sostenibilitat al plat’.

En el menjador és possible afavorir el desenvolupament de noves relacions de caràcter emocional i afectiu que facilitaran futures connexions i arrelaments. Tot això pot ajudar a modelar els coneixements necessaris per a identificar aquella alimentació que aporta salut al cos i sostenibilitat al planeta.

Així mateix, consumir productes de temporada suposa una sèrie de beneficis, tal com destaca l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica, són productes energèticament més sostenibles, el seu consum respecta els cicles naturals i els aliments aconseguixen un equilibri nutricional de forma més natural.

Els centres educatius que participen en aquesta campanya estan vinculats al marc del projecte ‘La Sostenibilitat al Plat’ i al programa ‘Horta Cuina’. Aquests són: CEE Rosa Llàcer (Castellar), CEIP Benimàmet (València), CEIP Bertomeu Llorens i Royo (Catarroja), CEIP El Barranquet (Godella), CEIP El Crist (Meliana), CEIP Joan XXIII (Catarroja), CEIP Mediterrani (Meliana), CEIP Paluzie (Catarroja), CEIP Santa Teresa (València), CEIP Vil·la Romana (Catarroja), CEIP Vivers (València), Escola El Drac S.Coop.V. (Torrent), Escola Gavina (Picanya), Escola La Masia Coop. V. (Museros), Escola Les Carolines (Picassent), San Antonio de Padua II (Catarroja).

En finalitzar el desenvolupament de totes les accions, a la primavera, l'entitat organitzarà una jornada dirigida a tota la comunitat educativa dels centres protagonistes. La meta principal: promoure un espai de trobada i intercanvi. En les jornades es donaran a conéixer els resultats de les accions de la campanya, es realitzaran activitats lúdiques per a compartir i es crearà comunitat entre tots els centres participants que estan ja en transició cap a menjadors amb plats més saludables i amb productes de l'horta.

Els objectius principals de CERAI per a llançar aquesta campanya dirigida a la comunitat educativa són: afavorir el coneixement de productes de temporada en l'alumnat dels centres educatius participants; sensibilitzar a tota la comunitat educativa (professorat, personal de menjador, famílies i alumnat) de la necessitat d'un canvi de consum cap a l'alimentació sostenible i aconseguir una major acceptació dels canvis en el menú amb propostes més ajustades a la temporalitat del camp.

UN TREBALL DE CONTINUÏTAT

Des de 2016, el Centre d'Estudis Rurals i d'Agricultura Internacional, CERAI, dins del projecte de ‘La sostenibilitat al plat’, i, desde 2022 junt al Programa Horta-Cuina, treballa per a donar un impuls a un procés de transició cap a una alimentació sostenible en els menjadors escolars. El treball es fa des de la introducció de conceptes com a alimentació sostenible, aliments de temporada i de proximitat, agroecologia, sobirania alimentària o ecofeminismes a les aules, amb formació a tota la comunitat educativa: professorat, alumnat, AMPAS, monitores i monitors i personal de cuina del menjador escolar.

En aquesta línia, la campanya ‘Menja de temporada’ és un instrument per a contribuir a generar canvis en l'alimentació dels menjadors escolars, i finalment que la sensibilització provoque canvis socioculturals per a aconseguir una alimentació sostenible. “Volem impulsar un sistema alimentari que puga sostindre's en el temps, respectant els cicles de la naturalesa, posant en el centre els drets de les persones que conserven els nostres territoris, que ens alimenten”, comenta Pedro Lloret, coordinador del Programa Horta-Cuina.